Vesela ucilnica-Doma veselaucilnica - Мондријан и периметар на правоаголник и квадратVesela ucilnica-Doma Vesela ucilnica-Doma
Logged in as Guest | Group "Guests"Welcome Guest | RSS
СОДРЖИНИ

Посетители

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Модератор и креатор
на Web-страната
одд. наставникКонтактедукативно забавни страни


E is for Explore!”Love

Мондријан и периметар на правоаголник и квадрат

Цели и исходи: Да ја објаснуваат постапката за пресметување периметар на квадрат и правоаголник, да ги применуваат формулите за периметар на геометриските фигури во проблемски задачи

Curriculum content: the perimeter of a rectangle and square

Objectives and Outcomes:
To explain the procedure for calculating the perimeter of a square and rectangle, apply formulas for perimeter of geometric figures in problem tasks

Воведна активност:
Оваа активност може да се изведе во фискултурна сала или во училница, учениците работат во групи од тројца, едниот од нив легнува на под или клупите од училницата, другиот со самолеплива лента го обиколува легнатиот ученик во форма на правоаголник, додека третиот ученик со метро му ја мери неговата обиколка. Потоа треба да ја пресметаат неговата обиколка.

Introductory Activity:
This activity can be done in the gym or in the classroom, students work in groups of three, one of them lies on the floor, the other with adhesive tape surrounding legnatiot student in the form of a rectangle, and a third student with his metro measured its circumference.

Главна активност:
Прва активност: Се делиме на четири групи и секоја група со помош на стикери треба да изготви квадрат или правоаголник, да повториме за соседни и спротивни страни и да дојдеме до заклучок дека правоаголникот има ширина(покуса страна) и должина (подолга страна) за да може потоа да ја изведеме формулата за обиколка или периметар на правоаголникот, истото го правиме и со квадратот потоа правиме споредба на двете фигури за нивните периметари и формулите.

Main activity:
First activity: divided into four groups and each group using the stickers should draw a square or rectangle, to mark the vertices, to recap the neighboring and opposite sides and come to the conclusion that the rectangle has a width (shorter side) and length (longer side) so that it can then extract the formula for circumference or perimeter of the rectangle, we do it with the square then do a comparison of the two figures on their perimeter and formulas.

Втора активност: На учениците им пуштив видео презентација, поврзана со наставната содржина, потоа поведов разговор за  видеото. Што ви беше интересно во него и зошто? Што дознавме од него, објасни со свои зборови? Дали откривме нешто и каков заклучок ќе изведеме? Каде може да го примениме?
Second Activity: The students play the video presentation related to curriculum content, then took them to the next video chat. What you were interested in it and why? What we learned from it, explain in your own words? Have found something and what conclusion will perform? Where can I apply?

Трета активност: Со помош на лего играта треба да изготвиме цртеж  сличен на уметникот Мондријан (со кој претходно се запознаваме со неговата биографија), а потоа имавме за задача да пресметаме колкава е обиколката на сите квадрати и правоаголници кои ги имаaт на нивната креираната слика.
Third Activity: Using Lego game should prepare a drawing similar to the artist Mondrian (which had previously been introduced to his biography), and then had the task to calculate how much a tour of all the squares and rectangles that have created the image, work into four groups.

  

  

Четврта активност: Секој треба да измери и исече еден квадрат или правоаголник да му ги обележи должината и ширината со центиметри и да  пресмета периметар на изготвената фигура, да го впише во средината на фигурата од хартија, работиме само со основните бои, секој си бира која од трите бои ја сака за да ја изготви фигурата за да на крај креираме една уметничка слика, како на големиот уметник Мондријан.
Fourth Activity: Everyone needs to measure and cut a square or rectangle to mark the length and width with centimeters and calculate the perimeter of the prepared piece to fit in the middle of the figure of the paper, work only with basic colors, each beer that the three colors wants to draw the figure to eventually create a painting as a great artist Mondrian.

  

  

  

  

И за крај се обидовме повторно, да програмираме да цртаме правоаголници, но овој пат со TYNKER.

  

  Пребарување

Flag Counter

Лиценца Криејтив комонс
Ова дело е лиценцирано под лиценца Creative Commons НаведиИзвор-Некомерцијално-БезАдаптираниДела 2.5 Македонија.

Follow Nella's board ВЕСЕЛА УЧИЛНИЦА on Pinterest.
Календар
«  April 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Нашето ЕКО катче
едукативно забавни
ликови
Copyright MyCorp © 2019
Website builderuCoz